Förhoppningsvis drabbas inte din katt av någon sjukdom men det kan vara bra att känna till vilka sjukdomar som finns. Nedan är de vanligaste listade.

 

PRA

PRA är en ärftlig ögonsjukdom. PRA ärvs recessivt, dvs båda föräldrar måste bära anlaget för att avkomman ska drabbas, annars är den bara bärare. Det finns några olika genetiska defekter som leder till PRA. Den vanligaste mutationen är rdAc som förekommer hos flera kattraser. Sjukdomen är som tur är inte lika vanlig som hos abessiniern.

Det rekommenderas att alla katter ögonspeglas någon gång under livet. Detta för att upptäcka såväl andra PRA-former som andra ögonsjukdomar.

Sjukdomern ingår i SVERAKs hälsoprogram för ocicat. Hälsoprogrammet bygger på DNA-testning.

 

PK

PK-brist beror på en ärftlig defekt på enzymet pyruvatkinas. Enzymet fungerar inte normalt, vilket leder till perioder av svår blodbrist (anemi). PK-brist ärvs recessivt, dvs det krävs att båda föräldrarna har det defekta anlaget för att avkomman ska bli sjuk.

Sjukdomern ingår inte i SVERAKs hälsoprogram för ocicat men däremot för abessinier och är därför bra att känna till. Hälsoprogrammet bygger på DNA-testning.

 

HCM

HCM (hypertrofisk kardiomyopati) är en ärftlig sjukdom som leder till förändringar av strukturen i och tjockleken på hjärtväggarna. Sjukdomen kan leda till vänstersidig hjärtsvikt, blodproppar eller plötslig död. HCM är den vanligaste hjärtsjukdomen på katt. Sjukdomen är progressiv och finns inte där när katten är nyfödd. Hur tidigt symptomen utvecklas varierar avsevärt. Det finns inget botemedel mot sjukdomen.

I dagsläget är en mutation känd. Detta är en mutation i myosinbindande protein C 3 (MyBPC 3), även kallad HCM1. 

Sjukdomern ingår inte i SVERAKs hälsoprogram för ocicat men kan vara bra att känna till. Hälsoprogrammet bygger på ultraljudsundersökning och DNA-testning. Det är dock inte säkert att DNA-testen är tillämpbara på andra raser än de tilltänkta.

  

FIP, coronavirus

Hos katter finns coronaviruset i två former. Tarmformen är vanligast och sprids väldigt lätt mellan katter genom avföringen. De kan bära viruset länge, bli friska och smittas igen utan att ha symptom. Den andra formen, FIP, finns i en torr och en våt form - den torra ger förändringar i flera organ, feber, trötthet. Den våta formen gör att vätska läcker ut i kroppshålor och katten kan se uppsvälld ut i magen. FIP är obotligt och slutar med döden. Sjukdomen drabbar oftare yngre katter och katter i stora grupper där smittan vandrar runt.

Läs även artikel hos Agria.

 

Mycoplasma

Mycoplasma haemofelis är en bakterie som kan orsaka blodbrist hos katter, med symptom som häftig andning, snabba hjärtslag och trötthet. Man är inte helt säker på smittvägarna men förmodligen sprids bakterien via loppor och eventuellt andra blodsugande kryp. I de flesta fall blir en smittad katt bra med behandling men kan fortsätta att bära smittan livet ut, med perioder av sjukdom. I vissa fall kan katten akut bli sämre och dö inom loppet av några timmar. Ett blodprov kan visa om katten har bakterien. Antibiotika kan användas för att behandla katten.

 

Kattpest

Orsakas av parvovirus och kan överföras från katt till katt eller genom miljön där smittad katt vistats. Viruset är mycket tåligt och överlever länge i miljön, samt i ovaccinerade katter som kan vara symptomfria. 

Speciellt hos unga katter är det stor risk att katten dör om viruset bryter ut. Det är mycket varierande vilken skada viruset gör, allt ifrån ingen alls till kräkningar, diarré och feber eller i värsta fall alltså död. Dräktiga katter kan få missfall eller hjärnskadade kattungar.

Vaccinet ingår i basvaccination.

 

Kattsnuva

Orsakads av de två virusen FRV och FCV. Katterna får snuva, feber och kan få sår på tungan. De äter inte och blir magra och får mycket nedsatt kondition. En del katter kan bli kroniskt sjuka i kattsnuva. Man kan vaccinera mot båda formerna av kattsnuva. Katter har ganska trånga näsgångar så de brukar bli mycket dåliga när de får snuva.

Vaccinet ingår i basvaccination.

 

Vingelsjuka

Orsakas av bornaviruset. Det är inte känt hur det smittar men verkar inte smitta direkt mellan katter i någon nämnvärd omfattning. I majoriteten av fall är det utomhuskatter som drabbas. Som namnet antyder ger sjukdomen symptom som ostadighet och i värsta fall förlamning. Katten kan ha feber, dålig aptit och bli öm. Vingelsjuka kan förändra hur katten beter sig, antingen mer tillgiven eller oprovocerat aggressiv.

Tyvärr slutar det med att katten får avlivas eller dör av sin sjukdom. Det går ofta mycket snabbt man kan ta flera år. I dagsläget finns inget botemedel.

 

Leukemi

Orsakas av tumörviruset FeLV. Katter med normalt immunförsvar tillfrisknar ofta på egen hand. För övriga sprider det sig och resulterar oftast i döden genom bland annat tumörer eller blodsjukdomar. Leukemi behöver inte ge tydliga symptom och katten behöver inte heller smitta om den bär viruset. Smittan sprids genom kroppsvätskor direkt mellan katter.

 

FIV

FIV, eller som det kallas till vardags "katt-aids", är den senast i gruppen av allvarliga kattvirus. FIV är av samma grupp virus som HIV hos människor. FIV antas också smitta via saliv. Viruset påvisades första gången i Californien 1987. Kronisk feber, avmagning, aptitlöshet och infektion i munhålan är symptom på FIV.

 

Toxoplasmos

En parasitsjukdom som drabbar bäde människor och djur. Den är ofarlig för alla utom för ofödda barn och personer med nedsatt immunförsvar. Gravida ska därför undvika sandlådor där katter kan ha varit samt att tömma kattlådor. Smittan sprids från kattens avföring.

 

Svarthaka

Hakan svullnar, huden blir röd, svartprickig och även sårig. Tillståndet kallas för "svarthaka" eller " feline acne". I huden på hakan har katter en massa körtlar. Om utförsgångarna täpps till av en massa sekret/ talg så blir huden irriterad. I lindriga fall blir resultatet endast små svarta prickar. I mer besvärliga fall kan hela hakan bli inflammerad och sårig. Orsaken är i de flesta fall idiopatisk d.v.s. okänd. Plastskålar kan visserligen vara svåra att rengöra och kan ge allergiska hudbesvär av plasten i skålen. 

I lindriga fall hjälper det med att regelbundet tvätta av hakan med schampo. I mer svåra fall måste hakan lokalbehandlas med cortisonsalva och samtidigt ge katten antibiotika. Man anser inte att störningar i hormonbalansen skulle ligga bakom eftersom problemet finns både hos han- och honkatter i samma frekvens.

 

Ringorm

Det som ger ringorm är en mögelsvamp som kan leva i hår/päls, hud och klor/naglar. Ringorm kan spridas mellan djur och människa och det är därför viktigt med bra hygien i kontakt med en infekterad katt.

Det är främst genom hudförändringar, håravfall och klåda som ringorm märks, även om det inte behöver ge några symptom alls. Katter med frisk hud och päls kan stå emot infektionen.

 

Mask och andra parasiter

Se SVAs sida om parasiter.

Vad gäller avmaskning ges följande rekommendationer. Man ska numera alltså inte avmaska för att utan helst först konstatera om närvaro av parasit förekommer, särskilt för innekatter.

Spolmask. Innekatter som är uppfödda inne skall inte ha parasiter. Katteri med innekatter kan träckprovtas för att undersöka om avmaskningsbehov finns. Unga utekatter upp till 2 års ålder avmaskas med två kurer årligen, helst träckprov innan. Vuxna katter träckprovtas eller avmaskas årligen vid högt smittryck.

Bandmask och hakmask. Avmaskning görs vid konstaterad infektion, till exempel bandmasksegment i avföringen.

 

Herpes

Är vanligt och sprids lätt genom kontakt. Kattungar är de känsligaste. Katter kan uppvisa symptom i ögon, nos och luftvägar. Det kan vara att ögonen och nosen rinner, hosta, feber och att de tappar aptiten. Äldre katter som blir sjuka har förmodligen haft viruset en längre tid eftersom det vara latent. Viruset försvinner aldrig och kan inte botas så det ligger kvar latent även om symptomen försvinner, vilket ofta sker av sig självt. I värsta fall kan ett utbrott leda till lunginflammation och död.

Vaccinet ingår i basvaccination.

 

Klamydia

Klamydia hos katter ger framför allt symptom i ögonen, men kan också bryta ut i könsorgan och mag-tarmkanal. Bakterien kan bäras utan symptom och sedan bryta ut till exempel under förlossning, då även kattungarna kan smittas. Klamydia smittar mellan katter i ett hushåll och därför ska alla katter behandlas samtidigt om en har bakterien. Kan smitta även människor vilka även kan behöva behandlas eftersom det smittar mycket lätt.

Symptomen märks främst i ögonen som rinner, ibland varblandat. Hosta, nysningar och liknande förekommer också. Det finns vaccin mot klamydia hos katter och om sjukdomen redan brutit ut kan den behandlas med antibiotika.

 

Giardia

 

Tritrichomonas

 

 

Källor: SVA, Kattsjukdomar.se, Katter.nu och Agria.